Wat is permanante make-up?

Permanente make-up of PMU is het inbrengen van pigmenten in de huid. Dit gebeurt met een machine waarin een steriele naaldmodule wordt geplaatst. Permanente make-up lijkt qua techniek op tatoeage, maar het doel is iets anders. Andere woorden voor permanente make-up zijn micro-pigmentatie, dermatografie, cosmetische tatoeage en cosmetische pigmentatie.

Permanente make-up wordt gebruikt om bijvoorbeeld wenkbrauwen te verfraaien of corrigeren. Alles wat normaal met een potloodje wordt aangebracht, kan met permanente make-up voor een periode van 1 tot 4 jaar in de huid worden gebracht. Andere mogelijkheden van permanente make-up zijn: eyeliners, oogschaduw, lippen en correcties.

Wat is het verschil met tatoeëren?

Permanente make-up lijkt op tatoeëren. Bij een tatoeage wordt er gewerkt met permanente inkt en wordt iets dieper ingebracht dan PMU. Bij PMU werken we met pigmenten, de pigmentatie bij PMU is hierdoor eigenlijk niet echt permanent. Door onder andere ultraviolet licht en door het natuurlijke vernieuwen van de huid door schuren en wrijving, zal de pigmentatie na 1 tot 4 jaar vervagen. Waarom willen we PMU niet zetten met permanente inkt, waardoor deze echt permanent is? De huid verandert naarmate we ouder worden, en daardoor zal de aangebrachte pigmentatie niet meer op de juiste plaats zal zitten na verloop van tijd. Doordat het pigment vervaagt is het mogelijk om correcties aan te brengen en een andere vorm van wenkbrauw of eyeliner te creëren, want ook trends veranderen. Met de nieuwste technieken van tegenwoordig is het zelfs mogelijk om de pigmenten te verwijderen op dezelfde manier waarom deze ingebracht zijn. Dus zonder laser te verwijderen!

De behandeling

De permanente make-up behandeling omvat meestal 2 behandelingen. Van tevoren wordt ingegaan op de persoonlijke wensen, de vorm en de kleur van het pigment. Uw PMU specialiste heeft hiervoor een speciale opleiding kleurenleer gevolgd waardoor zij perfect de juiste kleur voor u kan bepalen rekening houdend met de ondertoon van uw huid, zodat uw PMU na verloop van tijd niet grijs, blauw of een andere niet gewenste kleur wordt. De aan te brengen correctie of pigmentatie wordt eerst op de huid getekend. Bevalt het ‘ontwerp’ dan wordt het pigment in de huid gebracht.

Net aangebrachte pigmentatie is altijd donkerder dan het eindresultaat, schrik hier niet van! Dit is normaal.  Tijdens de genezing wordt de pigmentatie tot 40 tot 50% lichter doordat de opperhuid, ook vol met pigment, zal afstoten en vernieuwen. Dit kan gepaard gaan met kleine korstjes/schilfers. Na genezing zullen deze kleine korstjes/schilfers loslaten. De pigmentatie komt daar lichter en smaller onder vandaan. De kleur van de pigmentatie heeft ongeveer 4 weken nodig om op kleur te komen, dit alles heeft te maken met de genezing van de huid.

Meestal is het resultaat na de tweede behandeling goed en blijft het 1 tot 4 jaar aanwezig. Er zitten minimaal  6 weken tussen elke behandeling omdat dan de opperhuid weer helemaal vernieuwd is.

Verschillende technieken

Er zijn verschillende technieken mogelijk, waardoor er verschillende effecten ontstaan.

We kunnen een techniek gebruiken om te schaduwen, dit kan zowel bij de ogen met oogschaduw en eyeliners, bij de lippen en bij de wenkbrauwen.  Een heel andere techniek “hairstrokes”, hiermee kunnen wenkbrauwhaartjes worden getekend die net echt lijken. We kunnen deze technieken ook combineren waardoor er een hele mooie wenkbrauw ontstaat.

In pigmenten is er veel verschil in kwaliteit . PMU Brabant werkt alleen met de allerbeste pigmenten. De stabiliteit van de kleur is belangrijk.

Hygiëne en veiligheid

In Nederland is in 2007 nieuwe wetgeving in werking getreden die eisen stelt aan veiligheid en hygiëne. Een certificaat dat in de behandelruimte aanwezig dient te zijn moet bewijzen dat de studio aan de eisen voldoet. Permanente Make-Up Brabant is GGD gecertificeerd, dit kunt u terug vinden op de website van de GGD.

Over ons

Permanente Make-up Brabant is ontstaan uit mijn passie voor Make-up en mijn liefde voor tattoo’s. Na mijn scholing als tattoo artist, als bredere basis voor het pigmenteren, was voor mij de meest logische stap om me te gaan specialiseren in PMU oftewel als permanente make-up artist. Met een erkend certificaat, professionele kennis en een voortreffelijke cijferlijst op zak, kon ik eindelijk mijn droom gaan verwezenlijken!